Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)
20 år – og like blid!
20 år – og like blid!

Når sant skal sies har vel Tore Flaatrud, sekretariatsleder i Lab Norge (tidligere Norske Laboratorieleverandørers Forening) godt og vel passert de 20, men han har ledet sekretariatet til laboratorieleverandørene i 20 år, og det er det grunn til å skrive litt om.

Les mer
Diatec: Hi-tech laboratorium åpnet i Forskningsparken
Diatec: Hi-tech laboratorium åpnet i Forskningsparken

I slutten av februar ble Diatec Monoclonals’ nye hi-tech laboratorium for produksjon av monoklonale antistoffer og rekombinante proteiner offisielt åpnet. Planleggingen startet i 2011 og byggingen ble påbegynt så snart nybygget i Forskningsparken i Oslo sto ferdig i mars i fjor.

Les mer
Las Vegas: Rød «banditt» uten arm
Las Vegas: Rød «banditt» uten arm

Dette er historien om GC'er produsert i USA – faktisk i enden av rullebanen i Las Vegas, Nevada. Her skrus instrumentene sammen av damer med svært stødig hånd. Det eneste som mangler er hullet for kvartdollaren og spaken på siden.

Les mer
Water Chemistry

An introduction to the chemistry of natural and engineered aquatic systems.
Patrick L. Brezonik og William A. Arnold ISBN 978-0-19-973072-8 Oxford University Press

Les mer
Kjemien, universitetet og Christiania 1811-1850
Kjemien, universitetet og Christiania 1811-1850

I verket om Universitetets historie som ble publisert i 2011 står det lite om de enkelte fagene. Historikerne, som har skrevet de ti bøkene verket består av, har konsentrert seg om å beskrive universitetet som organisasjon og den vekslende betydning det har hatt i Norges historie. Der skiller det nye jubileumsverket seg fra verket om de første 100 år som ble publisert i 1911, og fra verket om de neste femti år publisert i 1961. Begge disse hadde egne bind hvor fagenes historie ble beskrevet.

Les mer
Fluorpolymerer
Fluorpolymerer

Nordmenn er et utpreget friluftselskende folkeferd der merkevaren Gore-Tex® er blitt et velkjent husholdningsbegrep for de fleste. Historien om oppdagelsen og utviklingen av fluorpolymerene, fremfor alt Hostaflon® og Teflon®, og den senere utviklingen av Gore-Tex®-membranen er en fascinerende sammenslutning av forskere med øye for det uventede, entreprenører med stor risikovillighet og den polymerkjemiske industriens sterke fremvekst etter den andre verdenskrig.

Les mer
Gull og sølv: Lettomsettelig – men til hvilken pris?
Gull og sølv: Lettomsettelig – men til hvilken pris?

Er du av dem som har gamle gullsmykker og annet edelt metall «slengnde» i nattbordskuffen eller i pengeskapet? De fleste av oss har nok edle gjenstander som aldri blir benyttet – og dette har gull– og sølvbransjen oppdaget. De vil kjøpe gullet ditt – men til hvilken pris? Kjemi dro på byen med et passende utvalg gullsmykker for å sjekke hva noen av aktørene var villige til å gi oss kontant i hånden for varene.

Les mer
50 år med vanillinproduksjon
50 år med vanillinproduksjon

11. april 2012 markerte Borregaard at det er 50 år siden selskapet startet med produksjon av vanillin basert på tømmer (sulfittavlut) – noe Sarpsborg-bedriften er alene om i verden.

Les mer
Hasselforeleser 2012: Professor Ben L. Feringa
Hasselforeleser 2012: Professor Ben L. Feringa

Hasselforelesningen 2012 holdes den 14. mai. Årets Hasselforeleser er Professor Ben L. Feringa, Jacobus van‘t Hoff Distinguished Professor of Molecular Sciences, Stratingh Institute for Chemistry, Center for Systems Chemistry & Zernike Institute for Advanced Materials, University i Groningen, Nederland. http://feringa.fmns.rug.nl/

Les mer
BASF: Fra vitenskap til innovasjon
BASF: Fra vitenskap til innovasjon

De siste årene har BASF (opprinnelig Badische Anilin und Soda-Fabrik) invitert pressen for å fortelle både om nyheter og planer for fremtiden. Tema for årets pressekonferanse var «How Chemistry Contributes to Health Solutions».

Les mer
Hekta på Lego
Hekta på Lego

First Lego League (FLL) er en kunnskapskonkurranse for barn og unge i alderen 10-16 år, og konkurransen har vært arrangert siden 2000. Bak konkurransen står First Scandinavia og hensikten med arrangementet er å øke interessen for teknologi og vitenskap og å stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere. På Lillestrøm finner vi en kjemiker som har blitt hekta på Lego.

Les mer
En uvanlig og utmerket biografi
En uvanlig og utmerket biografi

Det må sies å være krevende å skrive en ny biografi om Marie Curie etter at dusinet av dem er allerede utgitt, startende med datteren Eve Curies fengslende standardverk Madame Curie. Biografien som omtales her heter Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout. Forfatter er Lauren Redniss.

Les mer
NIOM: Ekspertise på dentale materialer
NIOM: Ekspertise på dentale materialer

Gap opp! Nei, vi har ikke vært hos tannlegen. Besøket gikk til Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer AS – fra gammelt av et institutt under Nordisk Ministerråd (NMR). I dag er NIOM et heleid norsk AS, eid av UniRand (UiO) og Helse- og omsorgsdepartementet, og er et samarbeidsorgan med NMR. NIOM har vedtekter og en profil som sikrer nordisk samarbeid og merverdi og har også et nordisk styre.

Les mer
Avisingsvæske resirkuleres på Gardermoen
Avisingsvæske resirkuleres på Gardermoen

Et nytt resirkuleringsanlegg for avisingsvæske er åpnet ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL). Dette er det tredje i sitt slag i Europa. Kommende vinter forventes det at 60–70 prosent av avisingsvæsken som brukes, vil bli tatt hånd om og resirkulert. Det resirkulerte materialet, monopropylenglkol (MPG), vil erstatte et anslått volum på 700 tonn per år av nytt materiale til avising og varmeoverføringsformål. Kjemiselskapet Clariant har levert anlegget.

Les mer
Pittcon 2011: B2B i Atlanta
Pittcon 2011: B<sub>2</sub>B i Atlanta

Årets Pittcon – The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy – åpnet dørene i Atlanta, GA, USA, i år for 62. gang med nærmere 17.000 deltakere – en smule oppgang fra 2010.

Les mer
Endringer hos laboratorieleverandørene
Endringer hos laboratorieleverandørene

Fra fire til ett selskap: Rett før jul kom meldingen om at IT Instrument-Teknikk AS skulle slås sammen med Nerliens Meszansky AS. Antallet norskeide selskaper blant laboratorieleverandørene var redusert med ett, men et nytt og sterkere firma så samtidig dagens lys. Vi har sjekket formen etter noen måneder i fellesskap.

Les mer
Suksess med blå kork
Suksess med blå kork

Otto Schott var en framsynt herre, og allerede i 1887 fant han de fundamentale prinsippene for produksjon av moderne glass til teknisk bruk. Borosilikatglass 3.3 var oppdaget.

Les mer
Reisende i marine lipider
Reisende i marine lipider

Hvorfor i all verden bestiller et laboratorium i Lima i Peru servicetekniker fra Langesund? Svaret er enkelt: Kombinert ekspertise innen GC og fiskeoljeanalyser. Kjemi fulgte med på lasset.

Les mer
Pittcon åpnet i Atlanta
Pittcon åpnet i Atlanta

Årets Pittcon – The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy – åpnet dørene i Atlanta, GA, USA, i år for 62. gang med vel 16.000 deltakere med fra starten.

Les mer
Nasjonal plattform for elektromobilitet

Tyskland har allerede etablert en nasjonal plattform for elektromobilitet (Nationale Plattform Elektromobilität – NPE) og oppdraget er å koordinere en felles tilnærming fra forretningsliv, vitenskap og politikk.

Les mer
Elektromobilitet: BASF bygger fabrikkanlegg for batterimaterialer

Den nye fabrikken bygges i Elyria, Ohio, USA med støtte fra US Department of Energy, og produksjonen av innovative katodematerialer for litium-ion-batterier starter sommeren 2012.

Les mer
Kjemiens bidrag til morgendagens mobilitet
Kjemiens bidrag til morgendagens mobilitet

Kjemikonsernene har blitt mer og mer opptatt av grønn kjemi – både ut fra egeninteresse og på grunn av endringer i lovverket – som for eksempel REACH. BASF er intet unntak, og forskningsdirektør og BASF-styremedlem Andreas Kreismeyer, kunne på en pressekonferanse for kort tid siden slå fast at «The chemical company» er med på å lede utviklingen – blant annet innen elektromobilitet.

Les mer
Bayer: Mot lysere tider
Bayer: Mot lysere tider

I total var 2010 et godt år for Bayer, kunne Marijn Dekkers, styreleder i Bayer AG, fortelle på en pressekonferanse nylig. Grunnen til uttalelsen var blant annet at omsetningen for 2010 summerer seg til EUR 35,1 milliarder – den høyeste omsetningen i selskapets historie.

Les mer
Industry Lecture 2010: Om aluminium og kryolitt
Industry Lecture 2010: Om aluminium og kryolitt

For første gang sto NKS faggruppe for kjemiens historie som arrangør av en Industry Lecture. Da var det naturlig at forelesningen ble gitt av en vitenskaps-historiker, og at han hadde valgt et emne fra kjemiens og kjemiteknologiens historie. Tidligere på dagen holdt faggruppen sitt årsmøte. Der møtte det sju av 63 medlemmer. På forelesningen kom det 70.

Les mer
Pittcon 2010: Tegn til lysning
Pittcon 2010: Tegn til lysning

Etter en noe stormfull amerikansk vinter – både økonomisk og værmessig – åpnet det 61. Pittcon, The Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy i solfylte Florida. Selv med relativt grei temperatur på dagtid, nærmet termometeret seg frysepunktet onsdag 3. mars da Pittcon inviterte alle deltakerne til en «lukket kveld» i Universal Studios i selskap med the Simpsons og andre kjente figurer.

Les mer
pH er 100 år i 2009
pH er 100 år i 2009

Men hva med pH i kjemiundervisningen i årene som fulgte? Dansk Selskab for Historisk Kemi, som er en av faggruppene under Kemisk Forening, markerte i juni at det i år er 100 år siden Søren Peter Lauritz Sørensen lanserte pH som begrep. Dette ble gjort ved at et 1-dags jubileumsseminar ble arrangert på Syddansk Universitet i Odense, hvor også undertegnede var til stede.

Les mer
IYC 2011: Det internasjonale kjemiåret

De forente nasjoners 63. generalforsamling vedtok 30. desember 2008 å utpeke 2011 til kjemiens år, og bestemte at UNESCO og IUPAC skal samarbeide om arrangementet. Norsk kjemisk selskap (NKS) er norsk representant i IUPAC, og NKS’ styre bestemte i sitt møte i juni 2009 å ta ansvaret for gjennomføringen av Det internasjonale kjemiåret 2011 (IYC 2011) i Norge.

Les mer
Glassblåserne i låven
Glassblåserne i låven

Mange har nok holdt et vinglass fra Riedel i håndel, men har du noen gang holdt et Friedel-glass? Dersom du arbeider i et laboratorium er det slett ikke umulig. Vi tastet inn 59°56'54,24" N, 11°22' 42,07" E på GPS’en og satte oss i bilen for å finne ut mer.

Les mer
Kvikksølvet i U-båten ved Fedje (III)
Kvikksølvet i U-båten ved Fedje (III)

I Kjemi nr. 2 (2009) fremsto professor Gunnar Aksnes som en av de få som til nå har våget å komme med motforestillinger mot heving av vraket etter at regjeringen til slutt bestemte seg for heving i januar i år. I siste nummer (nr. 3) argumenterer professor Anders Goksøyr mot dette syn og angir grunner for hvorfor han mener U-båten bør heves. Vår artikkel diskuterer de ulike synspunktene som til nå har kommet fram, og presentere ytterligere momenter som vi mener har betydning i saken.

Les mer
15. ISWFPC: Trekjemikere samlet i Oslo
15. ISWFPC: Trekjemikere samlet i Oslo

Rundt 170 trekjemikere fra over 20 land møttes denne uken i Oslo til det 15. internasjonale symposiet om tre-, fiber- og massekjemi. I løpet av tre dager har deltagerne kunnet følge 67 muntlige presentasjoner og rundt 125 posterpresentasjoner. Rammen rundt det hele har vært en forsommerlig Oslo by med fjordtur, ordfører-mottagelse i Oslo Rådhus og avrunding på Holmenkollen.

Les mer
Kjemiløypa 2009 ved NTNU: Jern i steiner og slush med flytende nitrogen
Kjemiløypa 2009 ved NTNU: Jern i steiner og slush med flytende nitrogen

Kjemiløypa ble arrangert for første gang på NTNU i vår. I Kjemiløypa får elever i 7. klasse oppleve og lære kjemi gjennom selv å gjøre eksperimenter som er nært knyttet til læreplanen i naturfag for trinnet.

Les mer
Agilent 1290 Infinity LC takler det meste
Agilent 1290 Infinity LC takler det meste

Med et nylig avsluttet Pittcon friskt i minne, skulle en tro at det ville gå noen måneder til den neste nyhetslanseringen på instrumentsiden. Ventetiden ble heller kort, og i slutten av april inviterte Agilent til avduking av nyheter i Tyskland i nærvær av en engere krets av europeisk fagpresse og med Kjemi som det eneste av de skandinaviske tidsskriftene.

Les mer
Eggkoketidkalkulator
Eggkoketidkalkulator

Egg har en spesiell plass i vårt kosthold. Du vet kanskje hvordan du steker et egg og hvordan du koker et egg. Men vet du egentlig hvor lang koketid du trenger for å få egget akkurat slik du vil ha det? Har du ikke alltid ønsket deg et verktøy for å hjelpe deg å beregne akkurat dette? Det er det du finner her: En egg-koketid-kalkulator.

Les mer
Kvikksølvet i ubåten ved Fedje
Kvikksølvet i ubåten ved Fedje

Det er fattet et politisk vedtak om at ubåten ved Fedje, som inneholder over 1000 stålflasker med tilsammen cirka 65 tonn kvikksølv, skal heves. Prøver av bunndyr og fisk rundt ubåten har ikke gitt overbevisende holdepunkter for at organismene rundt vraket inneholder høyere konsentrasjoner av kvikksølv enn en normalt observerer langs norskekysten. På bakgrunn av kvikksølvets fysiske og kjemiske egenskaper, skal jeg i det følgende komme med noen vurderinger som underbygger oppfatningen at det i fremtiden ikke ville blitt noen forgiftningsfare om kvikksølvet hadde blitt liggende på havbunnen, spesielt ikke om ubåten hadde blitt tildekket med sandmasser.

Les mer
Synnøve Liaaen Jensen: - Jeg levde på riktig tid
Synnøve Liaaen Jensen: - Jeg levde på riktig tid

Vi antar de fleste av våre lesere har fått med seg at NTH/NTNUs legendariske professor emerita Synnøve Liaaen Jensen ble tildelt St. Olav i høst. Mange av leserne vet sannsynligvis også mye om professorens karriére innen forskning og undervisning i organisk kjemi. For å få døgnet til å strekke til, hjalp det nok mye at forskningen også var en hobby. Hun påpeker at hun har vært privilegert med god helse og god hjelp i huset.

Les mer
Reduserer ikke FoU-satsingen
Reduserer ikke FoU-satsingen

Den internasjonale økonomiske krise var også tema da storkonsernet Bayer AG presenterte sine utviklingsresultater for presse og andre under «Bayer’s Perspective on Innovation 2008» i desember. I nærvær av 130 presserepresentanter fra 22 land fastslo konsernsjef Werner Wenning at konsernet skal utvide sine FoU-aktiviteter ytterligere, på tross av den pågående finans- og økonomikrise.

Les mer
Borealis selger andel i Norner Innovation
Borealis selger andel i Norner Innovation

Borealis Holding AB har i dag solgt samtlige aksjer i Norner Innovation AS til det Norske investeringsfondet Energi og Miljøkapital AS. Fondet ledes av BTV Invest AS.

Les mer
Bayer lanserte klimaprogram
Bayer lanserte klimaprogram

Bayer lanserte nylig et nytt internt klimaprogram som skal sette nye standarder for kontorbygg, gjødsling av avling, biobrensel og produksjon. Konsernet er ett av de første i Tyskland som innfører et så omfattende klimaprogram.

Les mer
Legionella: Ubuden gjest i dusjen
Legionella: Ubuden gjest i dusjen

Hvorfor bør du alltid skru på dusjen og forlate badet for noen minutter før du dusjer under varmere himmelstrøk? Det stillestående vannet i kraner og rør er et yndet formeringssted for blant annet legionella-bakterier – så lenge temperaturen ligger i området 25 til 55 °C. Om uhellet skulle være ute, kan det være en trøst at det nå tar kortere tid å påvise bakteriene.

Les mer