Information in EnglishInformation in EnglishInformation en français
Información en españolInformationen in DeutschInformasjon på norsk

Siste utgave av Kjemi Daigitalversjon:

www.kjemidigital.no
 
 

Redaktør:

Lars Ole Ørjasæter


Nettsiden redigeres i samsvar med Redaktørplakaten
og Vær varsom-plakaten.

Utgiver:
Logo MO
Media Oslo AS
Boks 119 Manglerud
NO-0612 Oslo

Tlf. 23 15 85 00

Org.nr.
NO 958 168 799 MVA

 Abonner (RSS)

Vil bygge thoriumkraftverk

Rec-gründer Alf Bjørseth og Thor Energy har som mål å bygge to atomkraftverk basert på thorium i Norge. Planen er at de to verkene med tilsammen fire reaktorer skal stå klare innen 2020.
To kraftverk med fire reaktorer tilsvarer 20 prosent av dagens energiproduksjon i Norge. Thor Energy vurderer både Rafnes-området ved Porsgrunn og Sarpsborg i Østfold som aktuelle plasser for bygging av kraftverket. Anders Hermansson, sjef i Thor Energy, uttaler til dagens Næringsliv at satsingen på vind og sol ikke er nok og at det vil ta 60-70 år før disse energikildene kan ta like stor andel av energiforsyningen som et thoriumkraftverk.

I dag er det kun India som benytter thorium i energiproduksjon - og da bare i testreaktorer. Grunnstoffet ble oppdager i 1828 av den svenske kjemikeren Jöns-Jacob Berzelius.

Samlet miljøbevegelse mot
Miljøbevegelsen mener at også bruk av thorium vil skape et avfallsproblem, bidra til ulykker og øke risikoen for spredning av atomvåpen i og med at kjernekraftverk basert på thorium også benytter uran.